Airconditioning

Wat is airco
Airconditioning betekent letterlijk vertaald: “luchtbehandeling”. Een airco is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan. Met airco kan je de lucht koelen (en in sommige gevallen verwarmen), ontvochtigen, bevochtigen en filteren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfort en een aangenaam gevoel.

Een airco is dus in staat om
- de temperatuur te controleren
– de luchtvochtigheid te controleren
– de lucht te filteren en schoon te maken
– voor luchtcirculatie en luchtverversing te zorgen

Een aircosysteem bestaat vaak uit twee delen: een buitentoestel (zorgt voor de warmteafvoer of -toevoer naar buiten) en een binnentoestel (verdeelt de koude of warme lucht in het lokaal). Men spreekt van een monoblok als deze twee delen in één toestel zitten, en van een split als beide delen gescheiden zitten in een apart binnen- en buitenunit.

Airco in warmtepomp-versie
Een omkeerbare of ‘reversible’ airco kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd “heatpump”-systeem is een kamer energiezuinig te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en waardeert deze op tot een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp best omschrijven als een omgekeerde airco.

Singel- en multisplit airco
Vaak horen we bij airco de termen singel-split [split airco], en multisplit vallen. singel-split verwijst naar het geheel van een aircosysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid. Deze toestellen vormen de basis van elk airconditioningsysteem. Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal lokalen, zowel voor residentiële als commerciële toepassingen. Meerdere airco binnenunits die gekoppeld worden aan een buitenunit worden multisplits genoemd. De airco kan per kamer geregeld worden. De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen. Voordeel van dit systeem is dat je niet voor elke ruimte een buitenunit moeten voorzien. Bij een multisplit systeem kan je verschillende modellen van binnenunits combineren. Zo kan je steeds de ideale binnenunit selecteren voor de desbetreffende ruimte. De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.

Waarom airco
Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en presteren ook beter. Een constante temperatuur of vochtigheidsgraad doen wonderen. Bij stijgende temperatuur daalt het prestatievermogen vaak. Een aantal voorbeelden:
Bij ongeveer 21°C heeft een kantoorbediende het hoogste prestatievermogen en voelt hij zich comfortabel
Bij een kamertemperatuur van 26°C daalt het prestatievermogen en het comfortabel voelen met meer dan 10%
Bij een kamertemperatuur van 29°C daalt het prestatievermogen en het gevoel van comfort met meer dan 35%.
Het comfortgevoel is een zeer relatief begrip: zich goed voelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals kamertemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof en de temperatuur in de aanpalende ruimtes. Airco beïnvloeden de temperatuur (door te koelen of te verwarmen), de luchtvochtigheid (bevochtigen en ontvochtigen) en de luchtverversing (verluchten, ontluchten, luchtreiniging).

Temperatuur regelen
Airconditioning zorgt voor een ideale en draaglijke temperatuur. Wanneer het buiten bijvoorbeeld 32°C is, mogen we van een comfortabel binnenklimaat spreken als de binnentemperatuur 6 à 7°C lager ligt dan de buitentemperatuur.

Luchtvochtigheid
Vooral de relatieve luchtvochtigheid heeft een sterke impact op het comfort. Een hoge vochtigheidsgraad doet ons transpireren. De temperatuurdaling veroorzaakt door airconditioningapparaten gaat gepaard met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht.

Ventilatie en circulatie
Airco zorgt ook voor een gelijkmatige luchtverdeling. Een verfrissende en gefilterde luchtstroom doet een aangenaam gevoel ontstaan. Het comfort is ook afhankelijk van een lage luchtsnelheid die best tochtvrij is.

Misverstanden over airco
Over airco doen heel wat misverstanden de ronde. Tijd dus om deze even de wereld uit te helpen…

Van airco raak je verkouden of ziek
Je raakt niet verkouden van airconditioning maar door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging is daarom best homogeen, wat met de huidige installatie van de toestellen geen probleem meer is. Airco’s dragen bij tot de gezondheid door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met luchtreinigingfilters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen.

Airco is lelijk en staat in de weg
Dat geldt eigenlijk al lang niet meer. Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.

Voor airco moet ik mijn hele woning openbreken
De dunne koelleidingen van bv. splitsystemen kunnen in de wanden of het plafond worden weggewerkt. Individuele systemen zijn makkelijk en snel te installeren. Er zijn tevens mobiele airconditioners verkrijgbaar die in verschillende ruimtes kunnen gebruikt worden.

Airco kan je alleen in de zomer gebruiken
Niets is minder waar. Airco’s kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen. En ze kunnen trouwens niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter.

Airco is duur
Vandaag zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget: van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij het verhoogde rendement (bv. beter prestatievermogen van het personeel in kantoren) haalt u de kosten voor de aankoop er zo uit. Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is welliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. Bovendien is een airco fiscaal aftrekbaar; om de kosten van aanschaf en installatie van uw aircosysteem te dekken kunt u namelijk een (hypothecaire) lening afsluiten.

Financiering
Tip: een split-airconditioning systeem wordt vast aan het huis gemonteerd. Dit betekent dat een split-airco opgenomen kan worden in een (hypothecaire) financiering. De rente en andere kosten in de financiering kunnen worden opgevoerd als aftrekpost bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Airco is in onze streken niet nodig
De voorbije zomers waren in Nederland heet met piekdagen boven de 30°C. Bovendien is airco bijzonder nuttig in bepaalde ruimtes zoals computerlokalen of waar veel volk bijeen komt zoals dancings, …
Een kleine extra investering in een warmtepomp, zorgt ervoor dat u niet alleen kan koelen maar ook de rest van het jaar kan verwarmen.

Airco maakt veel lawaai
De toestellen hebben een grote technologische vooruitgang gemaakt. De apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfortnormen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamer, bureel of leefruimte. Inbouwmodellen kunnen zelfs niet-hoorbaar worden geconcipieerd. Bij de split-systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnenlucht

Bereken het nodige koelvermogen
De keuze van het vermogen van het apparaat is afhankelijk van de specifieke kenmerken van het lokaal (ligging, bouwwijze, blootstelling aan zon, aantal personen) en moet voor elke ruimte apart bepaald worden.

Airco berekenen
Heeft u een kleine airco of een groote airco nodig, er is een eenvoudige vuistregel die je kan hanteren. Voor het koelen van een ruimte heb je zo’n 30 à 40 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig. Bijvoorbeeld: een ruimte van 5 meter op 4,5 meter breed met een hoogte van 2,5 meter heeft een kamervolume van 56,25 kubieke meter. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 30 à 40. Je hebt dus een airconditioner van 1687 tot 2250 Watt nodig. Het spreekt voor zich dat er voor een kelder andere eisen gelden dan voor een zolder.
Geef de afmetingen van de kamer op in meters:
H: x B: x L: =
Het koelvermogen wordt ook gemeten in BTU/uur (British Thermal Units). 1 Watt is daarbij gelijk aan 3,4121 BTU.

Andere factoren
Elke ruimte is echter verschillend. Een zolder heeft meer koelvermogen nodig dan een kelder. Nog een heleboel andere factoren hebben een invloed op de keuze voor de juiste airco. Zij bepalen of je al dan niet een airconditioner met een hoger koelvermogen moet kopen: Aantal personen aanwezig in de ruimte en het werk dat ze verrichten (150 à 650 Watt per persoon)
Oriëntatie van de vensters: de oriëntatie (bijvoorbeeld een zuidelijke ligging) van de ruimte heeft een belangrijke invloed op de berekening van het koelvermogen. De stralingswarmte (in Watt) door een venstervlak verschilt naargelang de windrichting. Zo heeft een zuidelijke ligging de meeste stralingswarmte rond de middag.
Soort beglazing: zijn de ramen van enkel of dubbel glas. Is het zonnewerend of reflecterend glas?
Zonnewering: een zonnewering levert een aanzienlijke bijdrage aan de stralingsvermindering. Een zonnestore of zonnescherm buiten, vermindert de warmtepenetratie met 75%, zonneblinden, rolluiken of gordijnen verminderen de straling met 35%
Oppervlakte van kamer en de onderdelen zoals deur, vloer, ramen, plafond. Ook de kleur is van belang. Donker metselwerk zal meer warmte absorberen dan witgeverfde gevels die zonlicht weerkaatsen.
Warmtebronnen of hoeveel elektrische apparaten bevinden zich in de kamer?
Aantal ramen en deuren in de ruimte
Dak en plafonds: hoe zijn ze geïsoleerd en is er een verdieping of plat dak erboven?
Ventilatie: Natuurlijke luchtverversing (1x volume/uur x 6) of geforceerde ventilatie (m³/uur x 6)?

Het energielabel bij airco
Sinds 1 januari 2003 zou normaal gezien een nieuwe Europese richtlijn in voege treden, maar deze is echter uitgesteld tot eind 2003, begin 2004. De regel is van toepassing op ‘huishoudelijke’ airco-toestellen op basis van lucht-lucht of lucht-water met een koelcapaciteit kleiner dan of gelijk aan 12 kW. Het labelen van airconditioners voor thuisgebruik zal (voorlopig dus) niet kunnen doorgaan zoals gepland. De verplichting voor de fabrikanten is opgeschort tot er een geharmoniseerde standaard voor metingen officieel is gepubliceerd. Deze wordt pas tegen het einde van 2003 of begin 2004 verwacht. Het labelen op vrijwillige basis door de fabrikanten, zoals door de CECED is voorgesteld, werd niet aangenomen door Europa, daar dit de marktwerking zou kunnen verstoren. Dankzij het energielabel zal de gebruiker een duidelijk beeld krijgen van de energiebesparende mogelijkheden van de verschillende toestellen. Het gaat in het bijzonder om toestellen uit de categorie Mono- en Multi-Split, packaged en mobiele toestellen. Het gaat om modellen die enkel koelen of koelen én verwarmen. Bij toestellen met een warmtepomp is er een extra vermelding van de warmtecapaciteit en classificatie.

Wat staat er zoal op het etiket?
- Classificatie van efficiëntie in koeling in 7 niveau’s van A tot G
– Jaarlijks energieverbruik in koeling
– Capaciteit in koeling kW
– EER en de COP

EER en COP
Voor elke energieklasse legt men de EER (Energy Efficiency Ratio) of COP (Coefficient of Performance) vast. COP wordt gebruikt voor verwarming en EER voor de koeling. Deze twee waarden worden als volgt berekend: het koelvermogen moet gedeeld worden door het opgenomen vermogen. De maximale EER/COP-waarde per energieklasse verschilt naargelang het type airco. Hoe hoger deze getallen, hoe efficiënter het toestel werkt. Om een A-label bij de bv. mobiele toestellen (enkel koelen) te krijgen moet de EER hoger liggen dan 2.60. Bij bv. de split-units moet de EER hoger zijn dan 3,20. Houd u er rekening meer dat de E.I.A. regeling voor bedrijven per 01-01-2009 scherp is aangepast. Om als bedrijf in aanmerking te komen voor deze subsidie is nu een COP waarde vereist van 4,0(voorheen 3,6). De fiscale aftrekmogelijkheid om 44% van de gehele investering ten laste te brengen van de bedrijfswinst is gehandhaafd gebleven.

Energieverbruik
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een airconditioner een energieverslinder is. Het rendement van een airconditioner in koelstand wordt uitgedrukt in de E.E.R. waarde (Energie Efficiëntie Ratio). Bij een kwalitatief goede airconditioner is de E.E.R. waarde bijvoorbeeld 4,0, wat vergelijkbaar is met een rendement van 400%! Dat wil zeggen: uit 1 kW elektriciteit wordt 4 kW koeling geproduceerd. In verwarmingstand wordt het rendement uitgedrukt in C.O.P. (Coëfficiënt Of Performance). Een reële C.O.P. waarde voor een goede warmtepomp airconditioner bedraagt 3,6, vergelijkbaar met een rendement van 360%. Een gasgestookte CV ketel behaalt een rendement tussen de 80% en 100%. Vandaar dat de Nederlandse overheid een subsidieprogramma kent voor het gebruik van warmtepompen. Dit subsidieprogramma (EIA regeling) geldt echter enkel voor bedrijven.

Geluidsniveau
De vermelding van het geluidsniveau is enkel verplicht bij mobiele airconditiningstoestellen.

Comments are closed.

This site is protected by WP-CopyRightPro