PV-systemen

PV-systemen

Zonnepanelen of Photo-Voltaïsche (PV) systemen worden gebruikt om met behulp van zonne-energie elektriciteit op te wekken die in de meeste gevallen wordt terug geleverd aan het openbare lichtnet. Een PV-systeem bestaat meestal uit meerdere zonnepanelen op het dak (liefst aan de zuidzijde) die zonlicht direct omzetten in elektriciteit. De door deze panelen opgewekte gelijkstroom gaat vervolgens naar een omvormer (binnen) die van deze gelijkstroom een keurige 230V wisselspanning maakt die kan worden aangesloten op het lichtnet. Er zijn meerder soorten en uitvoeringen zonnepanelen afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het rendement (opbrengst per m2) varieert behoorlijk evenals de prijzen die ook afhankelijk zijn van het land van oorsprong (Europa, Japan of China)

Met een PV-systeem van voldoende capaciteit kunt u in principe op jaarbasis geheel voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte, voor een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 3500 kWh. Omdat de zon niet altijd schijnt (’s-nachts al helemaal niet en ’s-winters minder) en ook het verbruik sterk varieert (wasmachine, droger etc.) kunt u toch niet zonder een aansluiting op het elektriciteitsnet. Wat uw installatie in de zomer overdag teveel levert wordt dan terug geleverd aan het openbare net en op andere momenten als uw installatie niet voldoende levert gebruikt u weer stroom van het openbare lichtnet. Tot voor kort kregen eigenaren van een PV-systeem in Nederland zo weinig terug voor de elektriciteit die werd terug geleverd aan het openbare net dat het feitelijk onmogelijk was om de investering in het PV-systeem ooit terug te verdienen.
Sinds april 2008 is er eindelijk een Nederlandse subsidieregeling voor PV-systemen waardoor het ook financieel interessanter is geworden om zo’n systeem aan te schaffen. Hoewel het bij de huidige energieprijzen nog steeds ca 15 jaar duurt voordat u de investering hebt terugverdiend en “winst” begint te maken kan die periode korter worden als de energieprijzen de komende jaren sterk blijven stijgen.

Schuiven naar boven